Wie ben jij?

Gepubliceerd op 1 augustus 2024 om 14:16

In deze blog heb ik het over hoe we al als klein meisje leren om te luisteren naar onze omgeving maar niet naar onszelf, en wat de gevolgen daarvan zijn: een gebrek aan zelfzorg, rugpijn, stress, burn-out, enzovoort.

Gelukkig kan het anders...

zwart-wit foto van iemand die zich verstopt achter hand

Werkelijk jezelf zijn

Werkelijk jezelf zijn is een uitdaging in deze wereld. Niet omdat we een masker willen opzetten, maar omdat we al van kleinsaf aan geleerd hebben om ons aan te passen, soms zelfs ten koste van onszelf...

Al sinds we een klein meisje waren, leerden we om NIET te luisteren naar onszelf. Wel naar onze ouders. Onze leraren. De nieuwste rages. Maar voelen wat er leeft in jou en waar je nood aan hebt? Dat heb ik alvast nooit geleerd. Jij wel?

Luisteren naar anderen en ons daar aan aanpassen leren we dus al sinds we klein zijn, maar ook als volwassene blijft dat meespelen. Het zit zo in ons ingebakken, dat we het niet meer merken. 

Jezelf aanpassen leidt tot te weinig zelfzorg

Doordat we altijd leerden om ons aan te passen, zijn we heel goed in het zien van de noden van de ander en daar op inspelen. Het is alsof we er extra antennes voor ontwikkelen. 

Dat komt ook steeds terug in de workshops die ik geef: de deelneemsters zijn er voor hun kinderen, partner, collega's, vrienden, ouders, vrijwilligerswerk,... En degene voor wie er geen tijd overblijft, dat zijn zij zelf...

 

Hoe is dat bij jou? Herken je dit? 

 

Hoe zorg je wél voor jezelf?

 Zelfzorg betekent voor mij meer dan af en toe een avondje sauna of een drink met vrienden. 

 

Het gaat over: 

- Je bewust worden van je lichaam en je behoeften.

- Je grenzen aanvoelen en aangeven.

- Bewust kiezen voor wat je nodig hebt.

 

Niet altijd even gemakkelijk, daarom geef ik er binnenkort een workshop over, samen met chiropractor Anneke Verbeeck. Want een gebrek aan zelfzorg zorgt ervoor dat je over je grenzen gaat. Dat leidt niet enkel tot stress (en op lange termijn zelfs burn-out) maar ook tot rug- en nekklachten. En daar willen zowel Anneke als ik een alternatief voor bieden. Daarom nodigen we je graag uit op de workshop 'zorg dragen voor je-zelf'. 

 

  • zaterdag 24 augustus van 10u-17u

  • in de mooie Villa Vonk, Oudenaardsesteenweg 52, Gent 

  • samen met chiropractor Anneke Verbeeck, die merkt dat een tekort aan zelfzorg bij veel vrouwen leidt tot rug- en nekklachten

 

Op het programma staan:

  • Bewustwording van je lichaam met zijn signalen en behoeften

  • Grenzen leren stellen door op een verbindende manier neen te leren zeggen

  • Voor jezelf luid en duidelijk ja leren zeggen tegen wat je écht wilt

  • De energievreters en energiegevers in je leven herkennen

  • Kiezen voor je-zelf met échte zelfzorg (in plaats van met een sporadisch saunabezoekje)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.