Wandelen in de natuur werkt enorm heilzaam. Daarom organiseer ik regelmatig wandelworkshops en -coaching. In deze blogpost staan we stil bij de effecten ervan, in het algemeen, en specifiek voor coaching.
De positieve effecten van wandelen
Ik noem ons als mens vaak een hoofd op voetjes. We zijn zo vaak met onze aandacht in ons hoofd, dat we soms lijken te vergeten dat we ook een lichaam hebben. Door te wandelen zakken we met onze aandacht naar ons lichaam. Dat op zich werkt enorm ontspannend, maar het heeft ook bijkomende voordelen: we krijgen zo ook meer toegang tot onze lichaamswijsheid en onze intuïtie. Ook in ons lichaam zit namelijk veel wijsheid, waar we niet aankunnen als we met onze aandacht enkel in ons hoofd zitten.
Daarnaast werkt wandelen vertragend en onthaastend. Misschien heb jij dat ook al ervaren, dat je ging wandelen, en plots merkte hoe de stress uit je lijf verdween en je helemaal tot rust kwam. Bij het wandelen ‘moet’ er namelijk niets. Het gaat niet over presteren of doelen behalen, maar puur over Zijn. Die vertraging zorgt voor een sterke rust en ontspanning. Het is bovendien een veel kwalitatiever ontspanning dan wanneer je in je zetel naar Netflix kijkt…
Wandelen is goed voor je hersenen. Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Dat zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen, en een sterkere verbinding tussen de hersencellen. Bewegen - waaronder wandelen - is m.a.w. essentieel voor de gezondheid van je hersenen.
Tot slot maakt je lichaam door te wandelen de gelukshormonen endorfine en serotonine aan. Naast het feit dat ze medeverantwoordelijk zijn voor een verhoging van je weerstand, daling van je pijngevoeligheid en de kwaliteit van je slaap, zorgen ze ook voor gevoelens van geluk en een algemene positieve stemming. Dat is al voelbaar na een korte, ontspannen wandeling!
De positieve effecten van de natuur
Tientallen onderzoeken wijzen uit dat de natuur goed is voor onze mentale en fysieke gezondheid. Eén van de theorieën die de helende werking van de natuur verklaren is de Attention Restoration Theory. Zij benoemen vier factoren die bijdragen tot die heilzame werking:
Je bent er even helemaal uit, weg van de dagelijkse beslommeringen. Het is alsof je de rust en vrijheid ervaart van op reis te zijn, maar dan in het klein.
De natuur roept iets op wat ze ‘milde fascinatie’ noemen: onze aandacht gaat als vanzelf naar de natuur, zonder dat het ons moeite kost. Het is niet zoals in de stad waar je voortdurend gefocust en alert moet zijn op de weg en op het verkeer. In de natuur is het zo dat de schoonheid van je omgeving je aandacht trekt, maar op een heel ontspannen manier. Daardoor kan onze (vaak overbelaste) geest tot rust komen.
Ook zien we in de natuur de dingen meer in perspectief. De grootsheid en natuurkracht van bv. een bos, hebben een relativerend effect, waardoor onze zorgen minder groot en zwaar lijken, maar meer in perspectief komen te staan.
De aangename zintuiglijke ervaringen: de geur van het bos, de wind door je haren, de frisse regen of de zon op je gezicht, de vogelgeluiden, het gevoel van een boomstam,… Al deze gewaarwordingen helpen ons om los te komen uit onze dagelijkse beslommeringen. Het is alsof we vanzelf uitgenodigd worden om mindfull te zijn. Ook dat geeft een enorm rustgevend effect.
Daarnaast is er nog een vijfde effect dat ik er persoonlijk nog aan wil toevoegen, en dat is dat je door de natuur voelt hoe verbonden alles is. Door in de natuur te zijn, ervaren we dat we als mens geen afgesneden entiteiten zijn, maar dat we verbonden zijn met de wereld om ons heen, op alle mogelijke manieren. Dat effect vind ik zelf enorm krachtig en empowerend.
Het ideale kader voor persoonlijke groei
Om alle redenen die ik hierboven beschreef, vind ik de natuur het ideale kader voor coaching en workshops. Zeker wanneer je het al wandelend doet.
Maar er is nog een extra reden: al wandelend in de natuur komt er ruimte voor (zelf)reflectie. Dat is essentieel wanneer je wil groeien als persoon. Zeker voor de thema’s waar we bij In Essentie rond werken, zoals grenzen aangeven, zelfkritiek, je persoonlijke missie realiseren, enzovoort.
Deze thema’s zijn erg persoonlijk en kunnen best confronterend zijn. Dan is een natuurlijke omgeving een heel mooi kader. Bovendien is het voor deze onderwerpen nodig dat je kunt reflecteren, wat bijna vanzelf gebeurt wanneer je in de natuur bent.
Door in de natuur te zijn, krijgen we meer ruimte voor reflectie, om emoties te accepteren en in actie te komen. In de dagelijkse hectiek komen we daar vaak niet toe, maar tijdens een wandelworkshop of -coaching net wel.
Dat effect merk ik ook in de reacties van deelnemers. Zo was er iemand die na een wandelworkshop over ‘nee leren zeggen’ zei “ik voel me ongelooflijk licht en blij. Als we dit in een zaal hadden gedaan, had ik me zwaar gevoeld. Nu voel ik me licht, alsof ik het al verwerkt heb en helemaal klaar ben om het toe te passen.”
Of iemand anders die een wandelcoaching boekte omdat ze in een impasse zat, zei “door te bewegen is ook mijn impasse in beweging gekomen. Ik zat helemaal vast, maar nu weet ik heel duidelijk wat ik te doen heb.”
Dat zijn typische effecten van een wandelworkshop of -coaching. Ook is het zo dat deelnemers keer op keer vol energie en goesting naar huis gaan. Mooi toch?
Ben je benieuwd om zelf de magie van wandelworkshops of -coaching te ervaren? Dat kan! Wandelcoaching kan doorlopend geboekt worden, en regelmatig zijn er ook wandelworkshops. Klik hieronder op het aanbod, of stuur me een berichtje voor meer info.
Reactie plaatsen
Reacties